Pszichoterápia: Milyen típusú beszélgetési terápia felel meg nekem?

Pszichoterápia: Milyen típusú beszélgetési terápia felel meg nekem?

Mindenki megtapasztalja az érzelmi szorongás időszakait. Időnként a negatív gondolatok és érzések wow bust fórum ugorj be ezekhez a srácokhoz önmagukban eltűnnek, és nincs szükség kezelésre. Más esetekben a pszichoterápiában való részvétel jelentősen és pozitívan befolyásolhatja az élet általános hangulatát és kilátásait.

Függetlenül attól, hogy mentálhigiénés tüneteket tapasztal, vagy extra támogatásra van szüksége, a Talk Therapy segíthet. A beszélő terápiák segíthetnek megtanulni, hogyan lehet megbirkózni a negatív gondolatokkal és érzésekkel, javítani a hangulatot, és segíteni az értelmesebb életet. A pszichoterápia segíthet azoknak is, akik nehéz helyzetben vannak a nehéz helyzetek és a bonyolultabb mentális egészségi állapotú egyének miatt.

A különféle terápiás típusoktól a terapeuta megtalálásáig itt mindent, amit tudnod kell a beszélgetési terápiáról.

Mi a pszichoterápia?

A

pszichoterápia vagy a „beszélgetési terápia” magában foglalja a képzett mentálhigiénés szakemberrel való beszélgetés biztonságos és bizalmas környezetben, hogy feltárja gondolatait, érzéseit és viselkedését, és megtanulja a megküzdési képességeket.

Ellentétben egy megbízható barátjával vagy családtagjával való beszélgetéssel, a pszichoterapeuta megnyitása betekintést nyújthat a gondolataiba és érzéseibe, és új, egészséges módszereket tanulhat meg a nehéz helyzetek kezelésére. A közhiedelemmel ellentétben nincs szüksége az alapellátási orvos vagy a mentálhigiénés diagnózis áttételére a pszichoterápia előnyeihez.

Az egyéni pszichoterápiás foglalkozások során a beszélgetés általában együttműködő a mentálhigiénés szakemberrel. A konkrét terápiás megközelítéstől függően a terapeuta megkérdezheti a múlt vagy a jelenlegi problémákat, tapasztalatokat, érzéseket vagy kapcsolatokat, hogy betekintést nyújtson a mentális egészségbe.

A

vizsgálatok következetesen azt mutatják, hogy az egyes pszichoterápia hatékonyan javítja a tüneteket a mentális betegségek széles skáláján, így ez az első vonalbeli kezelés sok mentális egészségi állapot szempontjából. A beszélgetési terápia hasznos lehet a családok, a párok és a csoportok számára is. Sok esetben a mentálhigiénés szakemberek azt javasolják, hogy kombinálják a gyógyszereket és a terápiát, hogy segítsék a mentális egészségi állapotban szenvedő egyének működését mindennapi életükben.

Különböző típusú beszélgetési terápia

A preferenciáktól és a konkrét tünetektől függően a mentálhigiénés szakemberek különféle típusú pszichoterápiát javasolhatnak, például:

kognitív-viselkedési terápia

A kognitív-viselkedési terápia (CBT) kognitív terápia és viselkedésterápia kombinációját használja a gondolatainak, érzéseinek és viselkedésének kapcsolatának feltárására. A CBT során a terapeutával együtt fog dolgozni az egészségtelen gondolkodási minták azonosításában, és hogyan okozhat problémás viselkedést és hiedelmeket.

A negatív gondolkodási minták felismerésével egészséges gondolkodásmódot fog fejleszteni, amely pozitívabb viselkedési mintákhoz és hiedelmekhez vezet. Például, ha alacsony önértékeléssel küzd, akkor a kognitív-viselkedési terápia segíthet a negatív gondolatok („Nem vagyok sem jó vagyok”) különféle gondolkodásmóddal való kicserélésében („Jól vagyok ebben, alapú, alapú, alapú a múltbeli tapasztalataimról ”).

dialektikus viselkedési terápia

A dialektikus viselkedésterápia (DBT) egyesíti a CBT -módszereket a meditációs technikákkal. A DBT eredetileg a határ menti személyiségzavar (BPD) kezelésére használják, az egyéni terápia és a csoportterápia kombinációját. Manapság a pszichoterapisták általában DBT módszereket alkalmaznak az étkezési rendellenességek, a személyiségzavarok és az önkárosító viselkedés kezelésére.

Mint a CBT, a DBT rövid távú, strukturált terápiás foglalkozásokat foglal magában. A DBT azonban a CBT -re épül azáltal, hogy hangsúlyozza az érvényesítést vagy a negatív gondolatok, érzések és viselkedés elfogadása helyett a küzdőhelyek helyett. Ha negatív gondolatokkal, érzelmekkel és viselkedéssel bír, akkor képes lesz a terapeutával együttműködni, hogy fokozatos kezelési tervet készítsen a gyógyulás felé.

A mentális betegségről szóló Nemzeti Szövetség szerint a DBT hatékony kezelése különféle mentálhigiénés rendellenességek, beleértve a depressziót, a bipoláris rendellenességet és a szorongásos rendellenességeket. A DBT elősegíti a veszélyes viselkedés gyakoriságának csökkentését az egyéni erősségek hangsúlyozásával, a megküzdési készségek oktatásával és a pozitív megerősítés felhasználásával a változás motiválására.

pszichodinamikai terápia

A pszichodinamikai terápia egy olyan beszélgetéses terápia, amely a múltbeli tapasztalatokban gyökerező negatív érzelmek és viselkedési minták felismerésére és megoldására összpontosít. Az ilyen típusú terápia során a terapeuta nyitott kérdéseket tehet fel Önnek, vagy ingyenes társulást használhat arra, hogy ösztönözze Önt arra, hogy megvitassák a gondolataidat.

A mentálhigiénés szakembere ezután együtt fog együtt dolgozni a múltbeli tapasztalatok átszitálása és az öntudatlan viselkedés és érzés mintáinak azonosítása érdekében. Ha megtanulja, hogy a gyermekkori tapasztalatok hogyan befolyásolták a viselkedését és érzelmeit, új készségeket tanulhat meg az egészségtelen viselkedés leküzdése érdekében.

A

pszichodinamikai terápiát általában a hangulati rendellenességek és a szorongásos rendellenességek, beleértve a poszt-traumás stressz rendellenességet (PTSD), a fóbiákat és a pánikbetegségeket használják.

humanista terápia

A humanista terápia egész személyes megközelítést alkalmaz a negatív gondolkodási és viselkedési minták megoldására, különféle elméletek és technikák felhasználásával az önfejlesztés előmozdítása érdekében.

A humanista terápia segít felfedezni a kapcsolatát önmagával, beleértve az érzelmeit, a testét, az elmét és a viselkedést, valamint az interperszonális kapcsolatokat más emberekkel, például a barátaiddal és a családtagokkal. Mindenekelőtt az ilyen típusú terápia célja, hogy segítsen növelni, támogatást keresni és értelmes életet élni.

Szemmozgás -deszenzibilizáció és újrafeldolgozás

Bár ritkábban gyakorolnak, a szemmozgás deszenzibilizálását és újrafeldolgozását (EMDR) általában használják a PTSD kezelésére. A korábbi tanulmányok szerint az EMDR a leghatékonyabb rövid távú beavatkozás a traumatikus tapasztalatokhoz kapcsolódó érzelmi szorongás csökkentése érdekében. Számos PTSD -betegnél kevesebb ülés szükséges a többi típusú kezeléshez képest.

Az EMDR során a PTSD -betegek új módszereket tanulnak meg a káros érzelmi reakciók helyettesítésére pozitívabb válaszokkal és hiedelmekkel. Az ismétlődő szemmozgások sorozatának 20–30 másodpercig történő végrehajtása segíthet a PTSD -ben szenvedő egyéneknek, hogy megváltoztassák érzelmi reakcióikat a nehéz helyzetekre.

Csoportos terápia

A

csoportterápia egy olyan terápia egyik formája, amelyet egy segítő vagy a beszélgetés terápiában tapasztalt gyakorló vezet, aki bevezeti a tagokat és segíti a beszélgetés áramlását. A csoportterápiás foglalkozások során az emberek együtt találnak megoldásokat, megosztják a múltbeli tapasztalatokat, és támogató, bizalmas csoportos környezetben tanulnak egymástól.

Csoportos tanácsadás és támogató csoportok előnyösek az obszesszív-kompulzív rendellenességben (OCD), a kábítószer-visszaélés, a függőség, valamint az enyhe depresszióban szenvedő gyermekek és serdülők számára. Ha egy csoportos környezetben kapcsolatba lép másokkal, új módszereket találhat a kihívásokkal teli helyzetek kezelésére. Segít abban, hogy megteremtse a közösség érzetét is, amely létfontosságú lehet az előrehaladáshoz.

interperszonális terápia

Az interperszonális terápia (IPT) az interperszonális kapcsolataira összpontosít, hogy javítsa az interperszonális készségeket. Az IPT alatt a terapeutával együtt fog dolgozni a társadalmi interakcióinak felmérése, a negatív minták azonosítása és a napi pozitív interakció új módszereinek megismerése érdekében.

Családterápia/párok tanácsadása

A családi terápia és a párok tanácsadása olyan csoportos tanácsadás formái, amelyekben a párok vagy a családok pszichoterapeutával dolgoznak a kapcsolatok nehézségeinek rendezése érdekében.

A családi terápia segíthet a családtagoknak és a szeretteinek a mentálhigiénés rendellenességekben szenvedők megértésében és támogatásában, különösen az étkezési rendellenességekkel, depresszióval és skizofréniában szenvedő személyekkel. Eközben a mentálhigiénés szakemberek javasolhatják a párok tanácsadását, ha az egyes házastársak egyéni terápiás foglalkozásai nem oldják meg a kommunikációs kérdéseket.

Mit kell keresnie egy terapeutánál?

A beszélgetési terápia teljes előnyeinek élvezéséhez kényelmesen kell éreznie magát a magán gondolatok és érzések iránt. Következésképpen elengedhetetlen egy engedéllyel rendelkező terapeuta megtalálása, aki titoktartást, empátiát és támogatást kínál. A mentálhigiénés szakemberek többféle típusú pszichoterápiára képesek, ideértve:

  • Klinikai pszichológusok, oktatási pszichológusok és egészségügyi pszichológusok
  • Pszichiáterek és közösségi pszichiátriai ápolók, akik beszélő terápiákban képzettek
  • Szociális munkások, szakmai tanácsadók és mentálhigiénés tanácsadók
  • Pszichoterapeuták, családi terapeuták és párok tanácsadói

Több engedéllyel rendelkező szakember kezdte mentálhigiénés szolgáltatásokat nyújtani a magángyakorlati, üzleti és online terápiás környezetben az elmúlt években. Alapvető fontosságú tudni, hogy a terapeuta engedéllyel rendelkezik -e és akkreditált -e a kezelés megkezdése előtt.

A mentálhigiénés szakemberek akkreditációjának és engedélyezésének ellenőrzése mellett ügyeljen arra, hogy ellenőrizze specialitásukat, különösen, ha egy adott mentális rendellenességet diagnosztizáltak. Például, ha érzelmi szorongást és pánikrohamokat tapasztal a PTSD -vel kapcsolatban, fontolja meg a szorongásos rendellenességek és traumák kezelésének tapasztalatainak tapasztalatainak keresését. Ha nem biztos benne, hol kezdje, fontolja meg az alapellátási orvosok kérését az áttételről.

Mi teszi a jó terapeutát?

Fontos a terápiás kapcsolata. Az American Psychological Association (APA) szerint a mély terápiás kapcsolat kialakítása javíthatja a hosszú távú mentálhigiénés eredményeit.

Függetlenül attól, hogy először próbál pszichoterápiát, a családi terápiát megkezdi, akár az online terápiára való áttérést, elengedhetetlen a megfelelő illeszkedés megtalálása. Egy jó terapeuta meghallgat téged, értékeli azt, amit mond, kihívja a negatív gondolatait és érzéseit, és tiszteletben tartja a határait. Mindenekelőtt egy jó terapeuta a legjobb érdeke a szívében, összpontosítva az alapvető hiedelmeire, mit szeretne elérni, és milyen lépéseket tehet az odaéréshez.

Ne feledje: Miután tisztességes esélyt adott neki, lépjen tovább a terapeutától, nem érzi magát jól, aki nem tartja Önt, vagy nem segít gyógyulni. Ha az első néhány ülés után nem észlel javulást, fontolja meg egy másik terapeuta keresését, vagy kérje meg, hogy próbáljon ki egy másik típusú pszichoterápiát.

Keresse meg a szükséges támogatást ma.

A NYC terápiás csoportjában tudjuk, hogy a kihívásokkal teli gondolatok és érzelmek leküzdése kitartást, erőt és tapasztalt mentálhigiénés szakemberek támogatását igényli.

Függetlenül attól, hogy mentális betegséget diagnosztizáltak -e, vagy érdekli az online terápia megkezdése, a NYC terápiás csoportjában az egyik engedéllyel rendelkező terapeuta segít visszaszerezni az erőt, megtanulni az egészséges módszereket a megbirkózáshoz, és még többet élni. értelmes élet.

Contents